Blog

Na čtyřech kolech za českou lyžovačkou

Nastala doba, kdy to vypadá, že se nevymaníme ze spárů vládních nařízení a zůstaneme tak po celou zimu „hezky“ doma na zadku. Já osobně jsem se už s lyžováním v Itálii, Rakousku i jinde v zahraničí se slzou v oku rozloučil. Avšak svou zimní vášeň jen tak na hřebík nepověsím. A tak jsem začal pátrat po destinacích v Česku, kam můžete zvesela vyjet a užít si i několikadenní lyžovačku.

Poznejte společně se mnou místa, kam stojí za to vyrazit s karavanem na zimní dovolenou!

O výhodách dovolené v karavanu jsem se zaměřil už před časem v článku o letní dovolené do Chorvatska a o tom, zda je výhodnější (s ohledem na cenu, pohodlí a vyřizování) jet autem, nebo karavanem.

Stejně tak je tomu i v případě, když se vydáte vstříc zimnímu dobrodružství. Nejenže vám karavan nabídne patřičný komfort, ale vše vás vyjde na rozumnou cenu, a navíc stihnete objet i více míst, a zajezdit si tak na různých svazích.

V zahraničí najdete samozřejmě stovky lyžařských sjezdovek, u kterých snadno zaparkujete a ubytujete se se svým karavanem. Doba pandemie nám však moc možností nedává, a tak nám nezbývá nic jiného, než vyjet po naší krásné České republice hned, jak to situace dovolí. Proto jsem se rozhodl, že se společně podíváme na to, jaké máme v té naší hezké české zemi lyžařské možnosti.

Křížem krážem po českých horách

Při mém pátrání jsem narazil na článek od Forbes, který mě okamžitě zaujal. Píše se v něm o 10 nejlepších českých sjezdovkách. A tak jsem si řekl, že si právě těchto 10 nejlepších vezmu do parády a podívám se jim na „zoubek“. Co je na nich zajímavého a dá se k nim zamířit na dovolenou s karavanem?

 

Rokytnice nad Jizerou

Krkonoše nám toho nabízejí spoustu ve všech ročních obdobích, a to platí i pro to zimní. Obzvláště v Rokytnici pak naleznete hned několik lyžařských sjezdovek, u kterých snadno zaparkujete se svým obytným vozem a můžete si jít užívat zimních radovánek na lyžích nebo snowboardu.

Rokytnice nad Jizerou je proslulá hlavně tím, že poskytuje nejdelší sjezdovku, přes 3 km, v České republice. V celém městě najdete několik skiareálů. Mně je v tomto případě nejsympatičtější areál Horní Domky, který nabízí parkování s velkou kapacitou přímo u sjezdovky.

Parkování v areálu Horní Domky je rozděleno na 4 části. Přímo z jejich infocentra vím, že nejvhodnější pro parkování s karavanem je parkoviště P4. Stání přes noc vás tam vyjde na pouhých 100 Kč, v sezóně dokonce neplatíte nic. Navíc se vám tam dostane patřičného klidu a do skiareálu se dostanete pěšky zhruba za 5-7 minut. Jediné, v čem je trošku háček, je fakt, že zde pro karavany neposkytují připojení k elektrice ani žádný zdroj vody. Pokud se sem tedy vydáte, je potřeba s tím počítat!

 

Špindlerův Mlýn

Sjezdovky ve Špindlerově Mlýně zná skoro každý. Buď tam byl, slyšel o nich v médiích, když se tam konal Světový pohár, nebo alespoň viděl oblíbený český film Špindl, který se zde natáčel. Kromě skvělých sjezdovek zde oceníte výjimečné prostředí a každý karavanový nadšenec také to, že kousek od skiareálu se nachází i Autokemp Špindl, kde můžete se svou rodinou a přáteli „zakotvit“ a užít si chvíle pohody.

Kemp je sice v současnosti uzavřený, ale věřím, že hned, jak se situace uklidní, uvítají tam své návštěvníky s otevřenou náručí!

 

Červená Voda

Skiresort Buková hora v Orlických horách pro vás sice nemá nejdelší ani nejznámější českou sjezdovku, zato nabízí patřičný komfort. Nahoru na horu vás totiž vyveze polstrovaná vyhřívaná sedačková lanovka, která jde navíc přikrýt bublinou v případě nepříznivého počasí. I dolů se dostanete pohodlně. Tratě nejsou nikterak strmé, a vy si tak užijete příjemnou a ničím nerušenou jízdu.

Skiresort navíc v areálu nabízí i parkování pro karavany s elektrickou přípojkou.

 

Špičák na Šumavě

Pokud máte rádi trochu adrenalinu a nebezpečí, rozhodně se zde nabízí sjezdovka Šance na Špičáku, která je považována za jeden z nejnáročnějších českých sjezdů.

Jen kousek od samotného Špičáku dojedete do Železné rudy, kde najdete stejnojmenný autokemp, kde se vám dostane všeho potřebného od elektriky, restaurace i sociálního zařízení.

 

Klínovec

Na Klínovci narazíte na jednu z nejnovějších českých sjezdovek, na jejíž vrchol se dostanete čtyřsedačkovou lanovkou. Ve skiareálu s návštěvníky, kteří za zimním dobrodružstvím přijedou v karavanu, počítají, a tak na jejich webových stránkách naleznete všechny potřebné informace, které potřebujete vědět, když se vydáte karavanem na Klínovec.

 

Dolní Morava

Dolní Morava nabízí prostě dokonalé prostředí. Užijí si zde jak děti, tak i jejich rodiče. Jak asi všichni víte, je zde známá Stezka v oblacích, na kterou se dostanete buď pěšky, lanovkou, nebo bobovou dráhou, kterou můžete využít i po cestě dolů, a užít si tak vzrušující adrenalinový zážitek. Samozřejmostí je pak 8 lyžařských sjezdovek s různou obtížností, aby uspokojily i náročné jezdce.

Kromě vynikajícího vyžití nabízí Dolní Morava i stání pro karavany s elektrickými přípojkami.

 

Lipno

U naší největší vodní nádrže se překvapivě nachází i sjezdovka. Skiareál se pyšní svou nabídkou společenského vyžití, a tak si tady kromě lyžování užijete i spoustu dalších zimních a sportovních aktivit.

Lipno sice myslí i na návštěvníky v karavanu, ale bohužel jen v létě. Přes zimu má autokemp zavřeno. V Lipně se tak s karavanem sice nezdržíte, ale pro parkování můžete využít tamní parkoviště přímo u sjezdovky.

Dovolím si s časopisem Forbes lehce nesouhlasit a nahradím 3 poslední areály a sjezdovky, které zmiňovali ve článku, za ty, které zase já považuji v České republice za místa, která byste s karavanem měli navštívit, užít si zde zimní pohody a zalyžovat si. Která to jsou?

 

Teplice nad Metují

Skvělé lyžovačky se vám dostane taky v Teplicích nad Metují, přesně ve Skiareálu Kamenec. V areálu si můžete užít dvou sjezdovek pro začátečníky i pokročilé. Samozřejmostí je pak veřejné parkoviště, občerstvení a taky lyžařská škola, kde se postarají instruktoři o vaše nejmenší, a vy budete mít čas si v klidu zajezdit.

Co je výhodou pro všechny karavanisty je také to, že se zhruba 5 minut jízdy od areálu přepravíte do kempu přímo pro karavany, kde se vám dostane přístup k elektrice, vodě, wi-fi připojení a všeho potřebného.

 

Pec pod Sněžkou

Do Skiresortu Černá hora v Peci pod Sněžkou v klidu dojedete a zaparkujete i s karavanem, připojíte se zde k elektřině a k dispozici budete mít i veškeré sociální zařízení.

Na lyžích nebo snowboardu si zde užijete malebného prostředí a zajezdíte si po sjezdovkách různých obtížností o celkové délce 14 km. Ve skiareálu je i možnost večerního lyžování, které v sobě skrývá opravdové kouzlo.

 

Harrachov

Jako poslední jsem si pro vás vybral sportovní areál Harrachov, který za mě rozhodně stojí za zmínku. Je to totiž místo plné zážitků a aktivit, a to jak v zimě, tak i v létě. V areálu jsou pro vaše zimní radovánky připraveny 4 sjezdovky s různou obtížností, na které pohodlně vyjedete lanovkou.

S karavanem zde zaparkujete v kempu Jiskra, který je pouze 5 minut cesty od samotné sjezdovky. V kempu je možnost připojení na elektrickou přípojku a sociální zařízení vybavené i pračkou a sušičkou.

Znáte nějaká další místa, která stojí za zmínku? Podělte se se mnou na Facebooku do komentářů nebo mi napište do zpráv! Rád se podívám někam, kde jsem ještě nebyl.

A hlavně - nezanevřete na letošní zimní dovolenou, karavany jsou pro vás k dispozici a budu rád, když si v této těžké době užijete alespoň nějaké chvilky pohody.