Blog

Slavné vinice Evropy jsou nejkrásnější na podzim! Vydejte se s karavanem do Champagne nebo Bordeaux

S karavanem si Francii můžete projet křížem krážem, ale já pro vás mám tentokrát tipy, jak strávit ten nejkrásnější podzimní pobyt mezi francouzskými vinicemi. Nalijte si sklenku šampaňského a vemte si k ruce mapu! Jdeme plánovat!

Proč si zajet na výlet do Francie?

Francie je země, která se dlouhodobě drží na přední příčce turisticky nejatraktivnějších zemí Evropy. Turisty sem lákají přírodní zajímavosti, architektonické skvosty, bohatá historie, ale také špičková gastronomie

Kromě delikátních pokrmů a sýrů je Francie také kolébkou vín, která jsou právem považována za nejlepší na světě. Podíl na tom má nejen staletá tradice pěstování vinné révy v oblastech jako Champagne, Bordeaux či Burgundsko.

Na podzim, kdy je období vinobraní, jsou tyto oblasti opravdovým rájem pro všechny milovníky dobrého pití. A proč za krásami vinařských oblastí Francie vyrazit zrovna s karavanem? Po povedené degustaci u některého z místních vinařů nemusíte nikam jezdit, ale ustelete si rovnou na pohodlných postelích ve vozidle a navíc se do všech vozů z mojí karavanové flotily vejde opravdu dost lahví, které si můžete odvézt zpět domů do ČR. Nezní to parádně?

Jak se do Francie dostat?

Je jasné, že do Francie to karavanem potrvá o něco déle než letadlem, ale to neznamená že půjde o méně komfortní putování. Skoro bych si dovolil tvrdit, že cestu karavanem si dokážete užít ještě o mnoho víc.

Po cestě si totiž můžete udělat zastávku na místech, které vás zaujmou, a sbírat tak zážitky ještě dříve, než dojedete do cíle.

Z Česka trvá cesta na francouzské hranice přibližně 7 hodin. Pokud byste vyrazili z Prahy do Paříže, počítejte zhruba s 10 hodinami cesty. 

Podle toho, odkud vyrážíte, si vyberte cestu - buď horem přes Německo nebo dolem přes Rakousko a Švýcarsko. Německá varianta má rozhodně výhodu v tom, že ze průjezd po dálnici nic neplatíte a není potřeba ani dálniční známka. Oproti tomu v Rakousku i ve Švýcarsku je nutné s poplatky za dálnice i za průjezdy tunely počítat. Dobrá zpráva je, že rakouská dálniční známka je výbavou všech mých vozů, takže tu řešit nemusíte.

Ve Francii se na některých úsecích silnic a dálnic platí mýtné. Aktuální výši pro svou vybranou cestu si můžete spočítat snadno na webu autoroutes.fr.

Jaká pravidla platí pro karavaning ve Francii?

Co se týče kempování, je Francie návštěvníkům s karavanem velmi otevřená. Kvalitních kempů tu najdete více než dost, ale je nutné počítat s tím, že noc v kempu vás vyjde na poměrně dost peněz. To samé platí i o jídle. I to je ve Francii dražší než v Čechách.

S trochou příprav a plánování se však ceny za pobyt ve Francii bát nemusíte. Podzim je obdobím, které není hlavní sezónou, proto se opravdu vyplatí naplánovat si dovolenou zrovna na toto období. Další velkou výhodou je, že i na turisticky atraktivních místech bude méně lidí a vy si je tak vychutnáte bez davů.

Kempy kdekoliv v Evropě i ve Francii snadno najdete třeba na vyhledávači Pitchup.com.

Kromě kempů je ve Francii možné tzv. kempování na divoko (le camping sauvage). S karavanem můžete na vybraném místě u cesty strávit 1-2 dny za předpokladu, že budete dodržovat obecná pravidla jako nerozdělávat oheň, nedělat hluk a uklidit po sobě. Tato možnost přenocování je tolerována, ale samozřejmě možnost parkování s karavanem mohou upravovat vyhlášky jednotlivých měst. Doporučuji vždy sledovat cedule či si zkusit zajistit parkování na soukromém pozemku po domluvě s majitelem.

Když budete mít štěstí, můžete narazit i na tzv. aires naturelles, což jsou přírodní kempy - místa, kde se lze utábořit nebo zaparkovat s karavanem, která jsou umístěna v přírodě, ale je zde například toaleta či výlevka na odpadní nádrž. Jejich seznam najdete na webu Rural-camping.com.

Před cestou byste určitě měli vědět, že ve Francii je zakázáno kempovat na pobřeží, v chráněných krajinných oblastech či v přímé blízkosti historických památek.

Velmi oblíbenou variantou, kterou doporučuji, pokud se chystáte na vinařský výlet do Francie, je využít možnost zajistit si pobyt přímo u některého z vinařů či farmářů. Nejen, že se nemusíte bát pokuty za nevhodné parkování, ale navíc se seznámíte s místními a budete mít jedinečnou šanci nakoupit čerstvé potraviny přímo od výrobce. S vinaři, kteří tuto možnost nabízejí, se můžete kontaktovat pomocí webové stránky France Passion.

Nejkrásnější vinařské lokality:

Champagne

Kdo by neznal světoznámé šampaňské? Zdejší unikátní šumivé víno, pravé šampaňské, je jednoznačným důvodem, proč tuto oblast severovýchodně od Paříže navštívit.

Hlavním městem oblasti je město Troyes s celou řadou historických památek, ovšem za hlavní město šampaňského se považuje městečko Épernay.

Sídlí zde většina šampaňských domů, kde se produkují ta nejznámější šumivá vína a ve většině z nich vás rádi uvítají na degustaci s prohlídkou sklepů

Alsasko

Alsasko je převážně průmyslovým regionem, ale zemědělství tu má své místo. Je to oblast, kde se vyrábí víno, ale také vaří pivo, proto si na své přijdou nejen vinaři, ale také milovníci zlatavého moku.

Za návštěvu stojí historické město Štrasburk i město Mulhouse s muzeem aut a lokomotiv.

 

Bordeaux

Jestli se chcete s karavanem vydat až za vyhlášeným červeným vínem z Bordeaux, pak se pořádně projedete. Oblast se totiž nachází na jihozápadním pobřeží Francie zhruba 500 km od Paříže.

Před cestou je dobré vědět, že Bordeaux je největším vinařským regionem Francie a ochutnat byste zde měli především vína z odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot.

Burgundsko

Burgundsko tvoří 360 km dlouhý pás zhruba 100 km východně od Paříže. Díky drsnějšími klimatu mají vína zcela jiný charakter než vína ze slunných oblastí. Daří se tu červenému i bílému a domů si rozhodně přibalte pár lahví burgundského Pinot noir nebo Chardonnay.

 

Provence 

Provence, tedy oblast na jihovýchodě Francie při hranicích s Itálií, je proslavené zejména díky nádherným plážím a fialovým lánům levandulových polí. Jde také o oblast, kde se perfektně dařím vínu, a pro karavanisty je zde opravdový ráj. 

Se sklenkou v ruce můžete obdivovat třeba krásu Arles, Orange nebo Avignonu se slavným mostem.

Za návštěvu stojí i přírodní park Camargue, kde při troše štěstí můžete narazit na plameňáky a divoké koně či národní park Calanques s dechberoucími výhledy.

Ať už vyrazíte kamkoliv, myslete prosím na to, že ve Francii je za volantem tolerováno 0,5 promile. Raději neriskujte a řiďte, až když budete mít jistotu, že na vás ochutnávání francouzského vína nezanechalo žádné následky.

 

Obytný vůz nejen pro cestu do Francie si můžete snadno rezervovat prostřednictvím webového formuláře na stránkách Pankaravan.cz.